“Ondernemen in een mannenwereld heeft soms erkenning nodig””Ondernemen in een mannenwereld kan,” zegt Marokkaans-Nederlandse onderneemster Bouchra Lazaar, “maar je hebt soms erkenning nodig om door te kunnen groeien”. Als franchise-eigenares van de multinationale fastfoodketen Subway in Tilburg timmert ze rustig aan de weg van succes. Haar droom kent geen grenzen: “Subway in Marokko? Waarom slechts één?” beantwoordt ze met een glimlach!

Keuze Subway

Geboren in Marokko kwam Bouchra op haar tienjarige leeftijd in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Op de vraag over haar overwegingen om voor deze franchise te kiezen vertelt ze dat de keuze in de stad waar ze groeide geen toeval was. Bouchra: “Voordat ik voor Subway koos, heb ik tientallen formules onderzocht. Ook zelfbedachte concepten heb ik onder de loep genomen. Ik kwam graag als klant bij Subway. De formule trok mij aan omdat het goed past bij de huidige voedingsstijl. We gaan steeds bewuster om met ons lichaam en gezondheid. Als startende ondernemster moet je de lat voor jezelf niet te hoog leggen. Je moet je kwaliteiten goed kennen. Continuïteit en groei zijn voor mij belangrijke ingrediënten om door te kunnen gaan. Ik heb bewust gekozen voor deze franchise omdat veel in kannen en kruiken is gegoten en een groot deel van mijn werkzaamheden uitgevoerd kan worden door personeel. Natuurlijk blijf ik verantwoordelijk voor alles wat er in de zaak gebeurt, maar daarnaast heb ik de vrijheid om de zaak op afstand te sturen,” aldus Bouchra. 

 
Uitdaging

Ondernemen voor Marokkaanse-Nederlandse vrouwen kent veel uitdagingen. Volgens Bouchra kunnen Marokkaans-Nederlandse vrouwen toponderneemsters worden als zij dat willen. Zij moeten de ruimte krijgen om zichzelf te bewijzen in een mannelijk ondernemende wereld. Bouchra: “als vrouw moet je jezelf altijd bewijzen. Als onderneemster en ook nog eens van allochtone afkomst heb je het vooral in het begin zwaar. Ondernemen wordt namelijk over het algemeen beschouwd als een mannenwereld. De erkenning en de kracht om door te gaan ervaar ik als een uitdaging.”


Werk en privéleven

Thuis is Bouchra bewust van het feit dat de combinatie werk en privéleven in balans moet zijn. Een verstoorde relatie tussen in deze combinatie kan verschillende negatieve gevolgen veroorzaken. Dat vereist een groot organisatietalent. Bouchra: “Ik ben gehuwd en moeder van drie kinderen. Daarnaast ben ik nogal perfectionistisch. Gelukkig ben ik erg organisatorisch ingesteld. Soms moet je keuzes maken en ad hoc oplossingen zoeken. Zeker wanneer het om de kinderen gaat. Mijn man en ik zijn veeleisend en vrij streng naar de kinderen toe: ze moeten goed presteren op school, sporten, muziek volgen en meedoen met allerlei leerzame activiteiten. Daar is veel begeleiding bij nodig en dit kost veel tijd. Gelukkig staan we op dezelfde lijn en delen we samen dezelfde zorgen.”

 
Rode draad en MOB

Investeren in eigen capaciteiten en netwerken ziet Bouchra als de rode draad voor ontwikkeling. Zij was aanwezig bij de laatste netwerkbijeenkomst van MOB (Marokkaanse Ondernemers Brabant) die enkele weken geleden op het stadskantoor van de gemeente Tilburg plaatsvond. Een nieuw platform van Brabantse ondernemers met een Marokkaanse achtergrond. Blij met dit initiatief geeft ze aan dat netwerken en kennisnemen met de activiteiten van andere ondernemers haar energie geeft om door te gaan. Daarbij hoort ” verbinden van kennis en kunde zodat er iets moois en krachtigs uit voort vloeit”, aldus Bouchra Lazaar. 

Bron: De Verbinders

Pin It on Pinterest