” Een echte ondernemer stopt pas met ondernemen als zijn laatste adem is uitgeblazen”, zegt Marokkaans-Nederlandse ondernemer en initiatiefnemer Multivlaaiproject in de Arabische regio de heer Amenchar. Ondernemerschap kent geen grenzen. Een succesvolle ondernemer denkt vooruit, neemt risico’s, schakelt snel en heeft een degelijke mensenkennis. “Ik zie veel startende Marokkaanse ondernemers die internationaal zaken doen. Na twee jaar gooien ze het doek in de ring. Ze geven het op omdat zij het gezonde evenwicht tussen emotie en verstand kwijt raken en omdat ze vaak de verkeerde tussenpersonen om zich heen hebben”, aldus Amenchar.

Internationaal zakendoen is een grote uitdaging
Volgens Amenchar zijn de lokale zakelijke normen en etiketten van het land een grote uitdaging om het proces van internationaal zaken doen aan te kunnen. In Nederland is men gewend aan discipline, transparante planning en procesmonitoring. In de Arabische landen worden deze business etiketten gezien als een overbodige luxe. In sommige gevallen denkt men zelfs dat dit is een vorm van tijdsverspilling. Amenchar: “als je met de Arabieren zaken doet, moet je niet verwachten dat het proces vlekkeloos verloopt. Ik denk ook dat elk Arabisch land ook een bepaalde manier heeft van werken, ondernemerschapsprocedure en verschillende soorten van contracten. In mijn beleving verwacht ik meestal het ergste. Uiteindelijk valt het mee. Ik heb geleerd om verschillende scenario’s te bedenken en mezelf daarop voorbereid te zijn. Soms schakel ik een marktadviseur in, iemand die veel verstand heeft van de lokale procedures en de markttrends. Dat bespaart me tijd en vooral teleurstellingen. “

De juiste partners: waar vind je die?
Een andere bottleneck is het vinden van de juiste serieuze partners, constateert Amenchar. Hier geldt het vertrouwen element. Zonder wederzijds vertrouwen krijgt het projectidee geen draagvlak. Het leidt vaak tot conflict en de ‘nogo’ optie. Amenchar: “velen zullen je bij de eerste gesprekken alles en nog wat beloven. Weinige leads kunnen het werkelijk waar maken en met je oprecht verder willen. Financiering, administratieve bureaucratie en eigen belang maak ik vaak mee in de gesprekken die ik voer met potentiele klanten of partners. Ik ga altijd vanuit de gedachte “eerst zien dan geloven”. Ik moet het zwart op wit zien en dan zet ik de volgende stap verder. Met heldere communicatie en duidelijke rolverdeling kom je een eind.”

Multivlaai in de Arabische wereld
Amenchar is gestart met een project over de productie en promotie van multivlaai in Marokko als experiment en de Arabische regio als afzetmarkt. Vier jaar geleden volgde hij de trends in de food sector in de Arabische markt. Amenchar: “Het zit in mij om met een commerciële blik het land te verkennen. Arabieren zijn levendige mensen, geven graag geld uit en willen ook geld verdienen. De Arabische wereld heeft afgelopen 15 jaar een mega metamorfose meegemaakt; het zoekt toenadering naar het Westen op economische en politieke vlak. Export naar Arabische landen vanuit west Europa is dan ook in de honderden miljarden euro’s gestegen. Ik heb voor de food sector gekozen omdat het naast de medicijnen geen crisis kent in de Arabische wereld. Mensen blijven altijd consumeren. Ik heb gekozen voor vlaai omdat ik heilig in geloof dat het een super product is die zichzelf zal verkopen. Arabieren zijn gek op zoetigheden. Naast baklava en zoete vruchten koekjes is er weinig aanbod. Multivlaai met meer dan 50 soorten vlaai in kwaliteit en presentatie is een goed alternatief op de markt. Ik verwacht dat de implementatie van het project moeilijk zal zijn omdat je heel hard moet werken. Je kunt en mag ook niet rekenen op de Marokkaanse partij maar je moet het zelf gaan organiseren met een strakke toezicht. Achttien uur per dag en zeven werkdagen in de eerste twee jaar; daar ben ik bewust van. Maar hard werken zal beloond worden met een geweldige mooie multivlaaiketen die de Marokkaanse en de Arabische markt zal veroveren.”

Verbinding
Glimlachend dent Amenchar aan WIFI als hij de vraag wat versta je onder verbinding beantwoordt. Amenchar: “hoe gelukkig ben je als je weer WIFI hebt nadat je even afgesloten bent geweest? Wanneer iemand je helpt naar de volgende stap zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en het geloof in succes van je onderneming groeit daardoor. Zonder verbinding kom je geen stap verder!”, aldus Amenchar.

Bron: De Verbinders

Pin It on Pinterest